Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 oktober 2012 @ 21:16 door Calamandja , 1941 keer bekeken

Paul Teng wint Stripschapprij…

   

Vandaag, 11 oktober, viert Het Stripschap zijn vijfenveertigste verjaardag. De dag voordien maakte het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips de naam bekend van de tekenaar die de Stripschapprijs wint, een bekroning voor het œuvre van een stripmaker. Deze keer valt Paul Teng die eur te beurt. Hij volgt daarmee Eric Heuvel op.

Teng krijgt de prijs (een bronzen beeld met oorkonde en that's it) op De Stripdagen die op 9 en 10 maart 2013 doorgaan in Goricnhem. De jury bestond uit Eric Heuvel (winnaar van de Stripschapprijs 2012), Jeroen Thijssen (publicist en schrijver van het boek De Ronde van Gallië), Hans Hoekstra (redacteur van Het Parool), Ruben Eg (striprecensent van de Nederlandse Metro), Harry Huyser (stripwinkelier in Hoorn), Dinie de Zeeuw (lid van Het Stripschap, en daarmee de stem van de striplezer) onder het voorzitterschap van Ger Apeldoorn, tevens eindredacteur van Eppo Stripblad.

Hieronder vind je Tengs biografie en het juryrapport:

PT_Delgadito4.jpg"De Stripschapprijs 2013 gaat naar een tekenaar die zijn sporen ruimschoot heeft verdiend in het buitenland. Paul Teng (Rotterdam, 1955) begon zijn carrière in de jaren 1980 als schrijver en tekenaar van Delgadito, een avonturenstrip over een indiaan die wordt opgevoed door blanken. Daarna schreef en tekende hij Libertair Intermezzo, dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog, gevolgd door De Vrienden van Igor Steiner, over een Russische Jood ten tijde van de Russische Revolutie. Zoals Teng zelf zegt, houdt hij ervan om mensen te laten zien die tussen twee werelden leven. Zowel Delgadito als de grafische romans die erna volgden, zijn in zwart-wit verschenen. Zijn eerste kleurenwerk kwam uit toen hij in het begin van de jaren 1990 twee grafische romans maakte over de geschiedenis van Rusland voor de fameuze Brusselse PT_LibertairIntermezzo.jpgstripuitgeverij Le Lombard op scenario van de Russisch-Franse romanschrijver Vladimir Volkoff. Teng bleef lange tijd aan Le Lombard verbonden, waardoor zijn strips in een groot aantal Europese landen werden gepubliceerd. Er verschenen twee series die door hem waren getekend. Met schrijver Jean-François Di Giorgio maakte hij vijf albums over de middeleeuwse avonturier Shane. Tussen 2004 en 2009 tekende hij De Oneven Orde, op tekst van Rudi Miel en Christina Cuadra, een mystiek verhaal waarin heen en weer wordt geschakeld tussen de middeleeuwen en de huidige tijd. In 2008 verscheen het vijfde en laatste deel.

Daarna hield Teng het buitenland even voor gezien. Hij tekende een aantal korte verhalen voor Tina, het stripweekblad voor meiden, waaronder indianenverhalen op tekst van Stripschapprijswinnaar Gerard Leever, en een verhaal over het leven van Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, naar de roman van Theun de Vries. In die tijd ging Teng ook kinderboeken illustreren. In 2008 kreeg hij de Gouden Griffel voor zijn illustraties bij Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten. Daarbij vergat hij zijn stripachtergrond niet. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een kort stripverhaal. Dezelfde formule hanteerde hij bij Kinderen van Nederland.

   

PT_Shane3.jpgHoewel Paul Teng veel avonturenstrips heeft getekend, was er in zijn werk altijd aandacht voor de menselijke kant van het verhaal. Die interesse kon hij goed kwijt in zijn volgende project, De Telescoop, een grafische roman op tekst van de Belgische tekstschrijver Jean Van Hamme. Als je alle boeken van Van Hamme, zoals die over Thorgal, XIII, Largo Winch en Lady S., bij elkaar optelt, is hij een van de meest succesvolle stripauteurs van Europa. De Telescoop is gebaseerd op een roman van Van Hamme zelf, die hij bewerkte tot strip. De menselijke dimensies van deze politieke thriller komen door Tengs tekenwerk goed uit de verf.

PT_Telescoop.jpgAl met al is wat Teng heeft gemaakt voldoende om een prijs mee te verdienen, maar als het na De Telescoop even stil wordt rondom deze striptekenaar houdt de commissie zijn hart vast. Hij zal de strip toch niet hebben verlaten in ruil voor het uiteindelijk lucratievere illustratiewerk? Gelukkig hoorden we dat Teng op dit moment werkt aan een groot project. In september 2013 verschijnt een tachtig pagina's tellend stripalbum over de schilderkunst van de stad Utrecht, gemaakt in opdracht van het Utrechts Centraal Museum. Dit album, geschreven door Jan Paul Schutten, zal gaan over de Utrechtse schilder Jan van Scorel. Daarna hoopt Teng de draad te kunnen oppakken van een nieuw avontuur van 'zijn' held Igor Steiner, dat hij wederom zelf schrijft.

De commissie van de Stripschapprijzen is zeer onder de indruk van de omvang en de menselijkheid van het werk van Paul Teng. Zijn grote fascinatie voor de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse indianen en van Rusland onderscheiden hem van andere Nederlandse realisten. Hij werkt in een illustratieve stijl, waarmee hij een waardige opvolger is van eerdere winnaars zoals Hans G. Kresse, Aloys Oosterwijk en Minck Oosterveer. Maar daarnaast is hij ook een echte stripmaker, die het verhaal nooit ten koste zal laten gaan van het mooie plaatje. Opvallend is ook het menselijke karakter van zijn werk, dat met de jaren alleen maar groter is geworden. In zijn œuvre heeft Teng een grote ontwikkeling doorgemaakt en de commissie van de Stripschapprijzen is ervan overtuigd dat er nog veel mooie strips zullen volgen. Echte illustratieve striptekenaars hebben we weinig meer in Nederland en we moeten ze dan ook koesteren. Het Stripschap is er dan ook trots op om Paul Teng bij te mogen zetten in haar eregalerij der groten."



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.