Geplaatst op zondag 07 september 2003 @ 11:55 , 2152 keer bekeken
Wanneer de hoop legende wordt...
Nadat hij zijn broer en zijn familie op gruwelijke wijze heeft vermoord, grijpt Mathias Le Sec de macht om de scepter over het hertogdom te kunnen zwaaien. Meteen daarna begint de usurpator tegenover de bevolking zich als een harteloze tiran te gedragen en waant hij zich onaantastbaar. Maar dankzij de koelbloedigheid van de voedster is het kind van de wettige en vermoorde hertog op mirakuleuze wijze aan het bloedbad ontsnapt!
Tien jaar later is het bestaan van het jongetje, de erfgenaam van de hertog, een legende geworden...de drager van hoop voor het volk en de nachtmerrie voor de machthebber. Een wolvenleider zal de baby opvangen en hem ver van de mensen en de intriges om de macht opvoeden.Het weerloze wezentje zal bij de wolvenmeute opgroeien midden in het woud.
Op een dag vangt een jager, die zijn strikken nakijkt, dit kind waarvan alles afhangt... hij staat oog in oog met een wezen: half dier... half mens: een wolvenkind.
Grootmeester van het beeldverhaal
Yves Swolfs werd in Brussel geboren op 25 april 1955. In 1976 studeert hij journalistiek aan de vrije universiteit van Brussel, vindt het daar maar een grijze bedoening, en stapt meteen over naar de St. Luc-stripafdeling Sectie R waar hij met Berthet, Foerster, Andreas, Schuiten en zovele andere stripgrootmeesters in spe leerling wordt van de beroemde Claude Renard. Zijn verstandhouding met Renard is er echter niet opperbest. Renard is een modernist en Swolfs heeft het eerder begrepen op stripauteurs als Jijé, Greg, Hermann en Giraud.Toch haalt Swolfs er zijn diploma en in 1979 waagt hij zich voor het eerst aan een eigen stripverhaal:
Durango!
Het is de Brusselse uitgever Les Archers die hem ontdekt en meteen een contract voorstelt. Swolfs' western in de stijl van Sergio Leone kent onmiddellijk bijval. A new star is born. Zeven delen volgen met mega-succes. Daarna wordt Les Archers verkocht aan Dargaud die op haar beurt de serie doorverkoopt aan Les Humanoïdes. Kortom, Swolfs heeft er genoeg van en gaat zijn heil zoeken bij Glénat. Voor het Vécu-magazine creëert hij de serie Dampierre. Maar al snel is het heilige vuur uitgedoofd.
Swolfs laat het tekenwerk over aan Legein om in 1994 zich helemaal toe te leggen op Prins van de Nacht, een duister epos over occultisme en vampirisme waarvan er momenteel 6 delen van bestaan. Met Prins van de Nacht treedt de Brusselse tekenaar definitief toe tot de galerij der groten. Als scenarist laat hij zich dan ook niet onbetuigd en kort daarna volgen de stripseries Black Hills met tekenaar Renard en Vlad met tekenaar Griffo. Voor Legende neemt hij dan weer alle teken- en schrijfwerk voor eigen rekening.
En toch heeft Swolfs naast het schrijven en het tekenen nog een ander talent: muziek. Hij maakt namelijk deel uit van een Belgische hardrockband Lazare en groot was zijn verbazing toen hij op een dag ontdekte dat de grote Michael Jackson een melodie van zijn hand had afgesnoept. Swolfs was niet opgezet met dit plagiaat en voert momenteel een proces tegen de superrockster uit Amerika.
Kortom, Yves Swolfs is niet onder één noemer te brengen. Daarom is uitgeverij Talent zo bijzonder trots om deze veelzijdige kunstenaar in haar rangen te kunnen opnemen. Legende zal er samen met Lanfeust en Trollen hét paradepaardje zijn van haar stripfonds.
Swolfs goes Heroic Fantasy
Swolfs tovert ons hier een nieuw episch avontuur in een middeleeuws en fantastisch universum en treedt zo binnen in de wonderlijke wereld van de Heroic Fantasy. Maar Swolfs zou Swolfs niet zijn mocht hij zijn nieuwe creatie niet een beheerst en efficiënt scenario meegeven dat ver boven de middelmaat rijst en dat nooit vervalt in rechtlijnigheid en grijsheid. Op geen enkel moment gaat Legende vervelen en dat is vooral te danken aan het feit dat hij zijn verhaal onophoudelijk voedt met de complexiteit en de dubbelzinnigheid van zijn personages. Het is alsof de personages uit Legende zelf het verhaal in handen nemen en de auteur en de lezer meevoeren in een grieks theaterdrama. Bovendien krijgt de strijd tussen goed en kwaad in Legende mede door Swolfs virtuoze tekenstijl en verfrissende decoupage met een haast cinematografisch gevoel de status van een nieuw meesterwerk.
Bron: Ronny Matton, Sripspeciaalzaak.