Bloedheet van Baru

Geplaatst op zaterdag 19 april 2014 @ 14:06 , 1745 keer bekeken

bloedheet_cover.jpg

Van Bloedheet was er al een roman en een film, maar Baru’s stripversie is meer dan een afgeleid prentjesboek: het had een eigen verhaal kunnen zijn.

Als je niet beter wist, zou je denken dat Baru, alias Hervé Barulea, het scenario van Bloedheet zelf had verzonnen. Al zijn hele carrière focust de winnaar van de Grote Prijs van de stad Angoulême 2010 op personages uit de minder bedeelde sociale klassen, die op een geheel eigen manier gewiekst uit de hoek kunnen komen. Om er een spannende strip van te maken, bestaat een gedeelte van de plot gewoonlijk uit een misdaad. Bloedheet bevat die twee typische basisingrediënten om van een echte Baru te kunnen spreken. Een voortvluchtige gangster met een koffer vol geld zoekt onderdak bij een volledig doorgedraaide boerenfamilie die wordt geterroriseerd door een even domme als gewelddadige pater familias. Iedereen ziet de boef of zijn geld als een gelegenheid om een slag te slaan, van het debiele meisje dat een beurt nodig heeft tot de mishandelde zoon die gangster wil worden.

bloedheet_page.jpg

Toch is het broeierige en donkerkomische verhaal niet van Baru’s hand. De oorspronkelijke roman, Canicule (1982), is van Jean Vautrin, een bekende Franse detectiveschrijver die vroeger ook werkzaam was in de filmindustrie (en twee jaar later werd het boek ook verfilmd, door Yves Boisset). Dat voel je aan Bloedheet, waarvan de broeierige scènes als fotogenieke puzzelstukken in elkaar passen. Soms roepen ze in hun zinloze bloeddorstigheid een stevige Tarantino op. Ook al lijkt in het begin duidelijk wie de boeven zijn, uiteindelijk blijken er niet zo veel onschuldigen rond te lopen in Bloedheet. Iedereen heeft zijn eigen agenda en niemand is echt te vertrouwen. Zelfs de grootste dommekloot kan een slimme reactie achter de hand hebben als zijn toekomst voor verbetering vatbaar is. De taal die de boerenfamilie spreekt, is een moeilijke kwestie. Hoewel de setting duidelijk Frans is, is het volkse taaltje uit de originele versie omgezet naar een soort schoon Brabants, wat de strip delokaliseert en nogal ongeloofwaardig maakt. Toch is Bloedheet een van Baru’s beste strips: spannend, wervelend, sociaal bewogen en met een donkere blik op de menselijke natuur. In het Belgisch Stripcentrum in Brussel kunt u overigens tot augustus nog naar een expo over dit album.

 

Bron: GERT MEESTERS; Knack-FOCUS, 26 maart 2014 (knack.be)

  

Baru werkte een jaar lang aan de strip ‘Canicule’. In het Belgische Stripmuseum loopt een tentoonstelling die alle stappen toont, want voor één keer hield Baru alles bij: foto's, schetsen, allerlei kladwerk. Kortom alle materiaal van elke etappe van zijn creatief proces. "Bloedheet. Autopsie van een oeuvre" loopt nog tot 24 augustus in het Stripmuseum in de Zandstraat in Brussel. Een interview met de striptekenaar Baru naar aanleding van deze tentoonstelling vind je hier.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: