Geplaatst op zaterdag 25 november 2017 @ 10:45 , 1735 keer bekeken
Het afscheid van een vader mondt uit in een zee van nostalgie: La casa van Paco Roca.
De Spanjaard Paco Roca brak in 2009 bijna wereldwijd door met zijn graphic novel "Rimpels". Nadien volgden enkele strips die niet in het Nederlands werden vertaald. Uitgeverij Soul Food Comics waagt nu de sprong met de uitgave van La casa, een intiem verhaal dat grossiert in de kleine dingen des levens.
Na de dood van hun vader zakken zijn kinderen – een zus en twee broers – af naar het vakantiehuisje van de familie om er enkele dagen door te brengen samen met hun gezinnen. Ze zijn in de loop der jaren uit elkaar gegroeid, maar de dood van hun vader brengt hen weer samen.
Het trio wil het huisje opkalefateren zodat ze het kunnen verkopen. Tijdens het werk halen ze herinneringen op aan hun jeugd: hoe hun vader het huisje zelf bouwde, uitbreidde en verfraaide, hoe ze zelf ook de handen uit de mouwen moesten steken en aan de vakanties die ze daar samen spendeerden.
Ze ergeren zich aan elkaars kleine kantjes, baden in nostalgie en zien hun vaders geest spoken in hun eigen kinderen. Gaandeweg gaan ze het huis beschouwen als een familiemonument, opgetrokken uit gezamenlijke herinneringen. Een van hen torst echter een zwaar geheim met zich mee over de dood van hun vader…
Met La casa neemt Paco Roca afscheid van zijn eigen vader. Dat maakt het boek extra intiem, zonder dat je het een autobiografie kunt noemen.
De personages zijn zo levensecht dat ze lijken te ademen op de pagina’s. Tegelijk zijn ze universeel – iedereen heeft wel een familielid dat slordig is, dat de brandjes blust die ontstaan bij discussies aan de feesttafel of te veel werkt en te weinig tijd met het gezin doorbrengt.
La casa is een traag boek. Je krijgt slechts pratende mensen op je bord. Maar Roca slaagt erin om dat 132 pagina’s boeiend te houden. Hij goochelt met subtiele kleurwisselingen, een traag vloeiende, experimentele lay-out en interessante camerastandpunten.
Het boek is opgemaakt in oblongformaat en Roca benut die ongewone vorm optimaal. Hij presenteert ons het verhaal als een zacht kabbelend beekje. Grote, overdreven sentimenten blijven achterwege. Roca steekt ook angeltjes in de intrige en de dialogen. Die leiden ertoe dat het kleine beekje op het einde van het boek aanzwelt en uitmondt in een oceaan van melancholie die de lezer vol raakt.
PACO ROCA - La casa.
Soul Food Comics, 132 blz., 22,50 €
Bron: Pieter Moerenhout, De Standaard
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: