Waanzin van de oorlog: Persepolis van Satrapi

Geplaatst op woensdag 26 december 2001 @ 18:56 , 591 keer bekeken

Cover Afbeelding

Voor haar eerste autobiografische Persepolis-album kreeg de in Frankrijk wonende Iraanse Marjane Satrapi verscheidene prijzen, onder meer in stripstad Angoulême.


Persepolis 2 is inmiddels uit en Satrapi blijft boeien. In dit tweede deel vertelt ze over haar leven als jong meisje in het Iran van de islamitische revolutie. Zij en haar familie komen na de vlucht van de door het volk verwenste sjah van de regen in de drop terecht. De absurditeit van de Iraans-Iraakse oorlog neemt een belangrijke plaats in: het voedsel- en benzinetekort, de bombardementen van hoofdstad Teheran, de isolatie van de Iraanse bevolking die gebukt gaat onder kortzichtige, religieus geïnspireerde terreur. Dat alles wordt gezien door de ogen van een niet-direct onderdanig meisje, Marji.


Satrapi registreert haar jeugdbelevenissen in korte, thematische hoofdstukjes, in sober zwart-wit en in een uiterst simpele stijl, gereduceerd tot zijn bijna kinderlijke essentie. Zelf geeft ze toe dat er niet direct een virtuoze, realistische tekenares in haar schuilt, maar ze wil wel steeds beter worden. Haar eenvoudige stijl komt wonderwel de directheid van het verhaal te goed, dat geen tierlantijntjes nodig heeft. Persepolis is levensecht, aangrijpend, bijwijlen ontwapenend-grappig en het boekje verzoent de lezer met de idee dat persoonlijk en dikwijls innerlijk verzet doorgaans het enige wapen is tegen een extreem repressief regime. Voor wie strips afdoet als onnozele prutsverhaaltjes zonder diepere inhoud, is dit het ideale tegengif.

Cover Afbeelding

Voor enkele volledige pagina's van Persepolis verwijzen we naar het fotoalbum "strippagina's".

INFO:
Marjane Satrapi, Persepolis 2, uitgeverij Atlas.


Bron: Rik PAREIT op 19-12-2001 in De Financieel-Economische Tijd


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: