Blog
Geplaatst op zondag 07 februari 2016 @ 08:56 door Calamandja , 1297 keer bekeken
De Grote Prijs van de stad Angoulême, de belangrijkste Europese oeuvreprijs voor een stripauteur, gaat dit jaar naar de Belgische tekenaar en scenarist Hermann, een van de beste realistische tekenaars van zijn generatie. De geestelijke vader van Jeremiah wordt volgend jaar voorzitter van het festival van Angoulême, editie 2017.
Hermann (voluit Herman Huppen) werd in 1938 geboren in Malmedy (België), en maakte vanaf de jaren 60 naam op de pagina’s van het weekblad Kuifje. Hij tekende onder meer de reeksen Bernard Prince en Comanche, steeds op scenario van Greg, hoofdredacteur van het blad. Met zijn realistische stijl bepaalde hij jarenlang mee de teneur van het blad.
Eind jaren 70 stapte Hermann op bij Kuifje, en hij startte met de eigen post-apocalyptische reeks Jeremiah, die tot vandaag loopt. Daarnaast maakte hij steeds meer stripromans, losse verhalen buiten reeksverband. Sommige schreef hij zelf, even vaak werkte hij met een scenarist. Zijn hoofdpersonages zijn vaak antihelden die in botsing komen met de samenleving. Met topscenarist Jean Van Hamme maakte hij het door Dominique Deruddere verfilmde De bloedbruiloft. De voorbije jaren werkte hij vooral samen met zijn zoon Yves Huppen. Hij is een van de laatste nog actieve Belgische tekenaars van zijn generatie.
Met de toekenning van de Grote Prijs aan Hermann komt een einde aan een vaudeville die de hele maand januari in beslag heeft genomen. Het spektakel begon nadat de organisatie begin deze maand een eerste lijst van dertig namen had bekendgemaakt van stripmakers die genomineerd waren voor de onderscheiding. 3.000 bij de organisatie geregistreerde scenaristen en tekenaars konden op de kandidaat van hun voorkeur stemmen en zo bij meerderheid bepalen wie zou winnen. Maar bij die dertig kandidaat-winnaars bleek geen enkele vrouw te zitten, en nogal wat vrouwelijke tekenaars riepen op sociale media op tot een boycot. Daarop verzaakten een tiental genomineerden aan hun nominatie. Onder hen grote namen als Charles Burns, Chris Ware en Milo Manara.
De organisatie zag zich uiteindelijk genoodzaakt om de lijst in te trekken. Alle tekenaars mochten stemmen op wie ze maar wilden, of die kandidaten nu genomineerd waren of niet. Op basis van de uitgebrachte voorkeurstemmen zouden dan drie genomineerden overblijven. Uit dat trio zou dan vervolgens een winnaar worden gekozen. Uiteindelijk kwamen de Britse stripscenarist Alan Moore, de Franse illustratrice Claire Wendling en Hermann uit de bus.
‘Stem niet voor mij!’
Over de keuze voor Wendling was veel te doen. Ze is een supertalent, maar maakte weinig strips. Ze maakte naam met de prachtige reeks De lichten van de Amalou, maar ze werkt vooral als illustratrice. De algemene teneur in de berichtgeving was dat ze het in de stemming zo ver geschopt had omdat veel stemmers blijkbaar gehoor gaven aan de oproep om voor een vrouw te stemmen. ‘Wil u me een plezier doen? Stem niet voor mij!’, schreef ze vervolgens op haar Facebook-pagina. Ze was de hele heisa een beetje beu.
De andere twee kandidaten, Alan Moore en Hermann, waren vorig jaar ook al bij de laatste drie, maar moesten uiteindelijk de Japanner Katsuhiro Otomo (Akira) laten voorgaan. Toen had Alan Moore (From Hell, Watchmen) al laten weten de prijs niet te zullen aanvaarden bij eventuele winst. Hermann deed hetzelfde, al trok hij een bericht daarover op zijn Facebook-pagina later weer in, ‘op vraag van mijn goede vriend François Boucq’, een tekenaar die zelf in 1998 de Grote Prijs won en nog steeds dicht bij de organisatie staat.
Hermann is nog maar de vijfde Belg in de 43-jarige geschiedenis van het festival die de prijs wint, na André Franquin (1974), Jijé (1977), Morris (1992) en François Schuiten (2002). Door deze bekroning wordt Herman begin 2017 voorzitter van het festival, en wordt er een grote retrospectieve tentoonstelling aan zijn werk gewijd.
Bron: Toon Horsten in De Standaard van 28 januari 2016, "Onze landgenoot Hermann wint de Grote prijs van Angoulême"
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.