Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 juni 2012 @ 22:15 door Calamandja , 1531 keer bekeken

Overzicht Toonderjaar
   
"2012, het honderdste geboortejaar van Marten Toonder is uitgeroepen tot Toonderjaar. Een jaar met tentoonstellingen, speciale boekuitgaven, een musical en diverse evenementen. 

Het honderdste geboortejaar van Marten Toonder is aanleiding voor een eerbetoon aan Marten Toonder en zijn werk. De tekenaar, schrijver, maatschappijcriticus en taalvernieuwer is nog steeds zeer populair bij een breed publiek. De nieuwe edities van zijn werk, die jaarlijks verschijnen, kunnen nog steeds op grote belangstelling rekenen. Zijn invloed op de Nederlandse taal en cultuur is groot geweest. Hij is dan ook opgenomen in Het Pantheon van het Letterkundig Museum, de overzichtstentoonstelling die een ode brengt aan de honderd schrijvers die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse literatuur.
Voor de Toonder Compagnie, die de artistieke nalatenschap van Toonder beheert, is dit jaar een prachtige aanleiding om Toonders levenswerk opnieuw volop onder de aandacht van het publiek te brengen. In 2012 wordt de veelzijdige kunstenaar dan ook geëerd in diverse tentoonstellingen, evenementen en uitgaven. Voor velen een warm weerzien, voor anderen een welkome kennismaking."

Een overzicht van de belangrijkste activiteiten in het Toonderjaar vindt u hieronder.
Zie voor nadere informatie ook www.toonderjaar.nl 


21 januari - Première De Nieuwe IJstijd
Op zaterdag 21 januari 2012 vindt in aanwezigheid van de Koningin de officiële première plaats van de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd in het oude Luxor Theater in Toonders geboortestad Rotterdam. De voorstelling is gebaseerd op het stripverhaal Tom Poes en de Nieuwe IJstijd en gaat over de kanteling van de aardas waardoor het klimaat ingrijpend verandert. 
Ter gelegenheid van de musical is onlangs een speciale heruitgave van De Nieuwe IJstijdverschenen bij uitgeverij De Bezige Bij.
Voor meer informatie en speellijst: www.bommelmusical.nl

7 februari tot 23 september - Tentoonstelling Belgisch Stripcentrum Brussel
Op dinsdag 7 februari 2012 opent het Belgisch Stripcentrum een tentoonstelling gewijd aan Marten Toonder en zijn werk. Deze vindt plaats van 7 februari tot 23 september. Vanwege het internationale succes staan de reeksen Panda en Tom Poes hierin centraal.
Voor meer informatie: www.stripmuseum.be

Half februari - Lancering Heer van Stand verkiezing
In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert uitgeverij De Bezige Bij in het voorjaar van 2012 de Grote Heer van Stand-verkiezing. Wie treedt er in de voetsporen van Olivier B. Bommel? Wie leeft, spreekt, denkt en voelt zoals het lichtende voorbeeld dat doet? Viawww.heervanstand.nl kan het publiek haar stem uitbrengen. Op 2 mei, de honderdste geboortedag van Marten Toonder, zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater de winnaar bekend worden gemaakt. De Heer van Stand zal in oktober de expositie in het Letterkundig Museum in Den Haag openen.

10 en 11 maart - De Stripdagen in Gorinchem
De Stripdagen, die op 10 en 11 maart 2012 in Gorinchem worden gehouden, zullen geheel in het teken staan van Marten Toonder. Zo is er een Toonder-expo te zien, wordt er een aantal Tom Poes-verrassingen gepresenteerd en zijn er kleur- en tekenwedstrijden in de regio Gorinchem. De Stripdagen is het grootste jaarlijkse festival in de Benelux op het gebied van het beeldverhaal.
Voor meer informatie: www.stripdagen.nl

maart - uitgave De Toonder Animatiefilms
Bijna iedereen kent Marten Toonder als schrijver en striptekenaar. Zijn rol als filmmaker is tot op heden nauwelijks belicht. En dat is opmerkelijk want Toonder had jarenlang de ambitie om animatiefilms te maken. Het geld dat hij verdiende met de stripverhalen werd jarenlang door hem geïnvesteerd in tekenfilmprojecten. Zo kwamen zijn meest bekende producties De Gouden Vis (1952) en Moonglow (1954) tot stand. Maar deze twee titels zijn slechts het topje van de ijsberg. De Toonder Studio's behoorden jarenlang tot Nederlands grootste filmproductiebedrijven. En naast dergelijke vrije films werden ook nog eens honderden reclamefilmpjes gemaakt. Het bij Silvester te verschijnen boek De Toonder Animatiefilmsbeschrijft de geschiedenis van deze omvangrijke animatiefilmproductie. Vanaf Toonders eerste tekenfilmexperimenten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot aan de laatste animatiefilms die in zijn studio's werden gemaakt in het begin van de eenentwintigste eeuw.
Voor meer informatie: klik hier 

Eind maart - vier speciale uitgaven bij De Bezige Bij
Op 5 april verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij een speciale uitgave van Een Mooie Handelmet daarin een verzameling in opdracht gemaakte Tom Poes-verhalen en drie nieuwe delen in de reeks Alle verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes: Dat Spreekt, Een Heer van Standen Als U Mij Verschonen Wil.

Begin mei - Tentoonstelling Nederlands Stripmuseum Groningen
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen organiseert een tentoonstelling over het werk van Marten Toonder. Deze vindt plaats van begin mei tot in het najaar van 2012. Centraal staat de vraag: waarom is heer Bommel een beer en Tom Poes een kat?
Voor meer informatie: www.stripmuseum.nl

2 mei - Uitverkiezing de Heer van Stand op de 100ste geboortedag van Toonder
In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert uitgeverij De Bezige Bij in het voorjaar van 2012 de Grote Heer van Stand-verkiezing. Wie treedt er in de voetsporen van Olivier B. Bommel? Wie leeft, spreekt, denkt en voelt zoals het lichtende voorbeeld dat doet? Viawww.heervanstand.nl kan het publiek haar stem uitbrengen. Op 2 mei, de honderdste geboortedag van Marten Toonder, zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater de winnaar bekend worden gemaakt. Op deze dag speelt ook de voorstelling De Nieuwe IJstijd in het DeLaMar Theater. De Heer van Stand zal in oktober de expositie in het Letterkundig Museum in Den Haag openen.

26 t/m 28 mei - Bommelweekend in kasteel Doorwerth
In kasteel Doorwerth wordt van 26 tot en met 28 mei een Bommelweekend gehouden. Een weekend vol lezingen, een Bommeltentoonstelling en diverse activiteiten zoals de Bommelbeurs op 26 mei en voorstellingen rondom de stripheld Olivier B. Bommel.

Begin oktober - Biografie Marten Toonder
Begin oktober verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij de biografie van Marten Toonder, geschreven door Wim Hazeu.

11 oktober 2012 t/m 31 januari 2013 - Expositie Letterkundig Museum Den Haag
Het Letterkundig Museum in Den Haag organiseert van 11 oktober 2012 tot en met 31 januari 2013 een grote overzichtstentoonstelling van Toonder, Marten Toonder, Een Dubbel Denkraam. De expositie toont het werk van de meesterverteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen. Bij de tentoonstelling brengt De Bezige Bij een Schrijversprentenboek uit met tal van niet eerder gepubliceerde foto's en illustraties.
Voor meer informatie: www.letterkundigmuseum.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.