Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 08 oktober 2013 @ 01:47 door Calamandja , 2023 keer bekeken

Museum Meermanno opent grote …

   

Op vrijdag 27 september opende Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag de tentoonstelling ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’. Thom Roep, oud-hoofdredacteur van Donald Duck spreekt over de positie van de strip en stripmaker Theo van den Boogaard treedt op met zijn Dylan-vertolkingen.

     

In de tentoonstelling kan het hele gezin de wereld van de strip beleven. De tentoonstelling is chronologisch van opzet en geeft zo de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland weer. Ook het maken van strips - zowel de techniek als de kunst van het tekenen en het maken van een verhaallijn - komen aan de orde.

     

Te zien zijn honderden bijzondere strips en originele tekeningen. Vier stripkenners vertellen over hun favoriete strips en bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. Zij kunnen een stripverhaal tekenen of zichzelf fotograferen in een striptheater en daarmee prijzen winnen.

     

Drie kleinere presentaties complementeren het stripfeest: ‘De nieuwe Eppo, 2009-2013’ focust op de jongste generaties tekenaars in het blad en ‘Robbedoes, le journal de Spirou. Het langstlopende stripblad van Europa’, is ontwikkeld door Wallonie-Bruxelles International in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum en uitgeverij Dupuis. Tot slot staan in de museumtuin zeven ‘huisjes’ uit de Jan, Jans en de kinderen on tour’-tentoonstelling die ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de strip is gemaakt. 

    

Tijdens de opening worden twee boeken gepresenteerd: de publicatie Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal (uitgeverij Lecturis, 208 pp.). Auteurs Willem van Helden, Rob van Eijck, Jos van Waterschoot en Joost Pollmann lichten ieder een periode uit de geschiedenis van de strip toe. De eindredactie is in handen van stripexpert Hans Matla. Ook verschijnt er een gelijknamig magazine over de geschiedenis van het stripverhaal, geschreven en getekend door stripmaker Margreet de Heer.

    

De tentoonstelling vormt voor Museum Meermanno de eerste stap op weg naar de verwerving van de collectie van het NIBBI (Nederlands Instituut voor het Beeldverhaal en de Boekillustratie) voor de collectie Nederland. Deze collectie bevat alle verschenen stripboeken en –tijdschriften van de laatste 200 jaar.

    

Museum Meermanno | Huis van het boek

Prinsessegracht 30, Den Haag

Open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Op feestdagen gesloten

www.meermanno.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.