Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 23 december 2012 @ 18:55 door Calamandja , 1948 keer bekeken

Niet echt spannend: Chris Ware gaf de collega's dit jaar het nakijken. De top 10 van de strips van het jaar 2012 volgens Gert Meesters.

Er verschijnen per jaar natuurlijk veel meer dan tien strips die de moeite waard zijn om van de vergetelheid te redden. Maar over de nummer één kon dit jaar absoluut geen twijfel bestaan. De spelletjesdoos met veertien strips en stripjes van Chris Ware over de levens van een vrouw en een huis speelde buiten categorie. Soeverein als Lance Armstrong – gelukkig kent de strip geen doping. Building Stories roepen we dan ook zonder scrupules uit tot het beste stripboek van de 21e eeuw tot nu toe, omdat Ware zijn bekende vormelijke genie voor het eerst aan een duizelingwekkende psychologische diepgang heeft gekoppeld.

Zoals vaak voeren de Amerikaanse usual suspects de ranglijst aan. De andere nationaliteiten mogen dan nog van geluk spreken dat Dodelijk wapen, het beste boek van Daniel Clowes, net nog in 2011 verscheen. Joe Sacco’s bijdrage aan het lijstje, Reportages, was zelfs voor zijn doen uitzonderlijk sterk, omdat we de stripreporter eens grondig aan het werk zagen op andere plaatsen dan Bosnië en Palestina. Behalve uit de VS komen de uitverkoren auteurs vooral uit Frankrijk en Japan – niet toevallig zijn dat samen de drie belangrijkste stripnaties van de laatste decennia. Maar Judith Vanistendael zorgt toch nog voor een Belgisch accent. Haar kankerboek Toen David zijn stem verloor overtrof ruimschoots haar debuuttweeluik De maagd en de neger. Voor de rest was het dit jaar vrij kalm aan het Vlaamse/Nederlandse front. Oudgedienden als Marvano – Grand Prix – en Nix' Billy Bob, genomineerd voor het komende festival in Angoulême, staken nog een extra tandje bij, maar prijsbeesten Brecht Evens en Olivier Schrauwen bereidden in stilte een volgend offensief voor. De positieve verrassing kwam van de woordeloze humorstrip Otto van Frodo De Decker.

In ons lijstje staat geen enkele lange reeks, maar dat had evengoed anders kunnen uitdraaien. Het vijfde deel van Vittorio Giardino’s Max Fridman had erin opgenomen kunnen zijn. Of anders een geïnspireerde jeugdstrip zoals Esteban van Matthieu Bonhomme. En voor wie in deze kersttijd actief wil meedenken over de wereldvrede: in 2012 verschenen ook twee rake boeken over het uitzichtloze conflict tussen Israëli’s en Palestijnen: Jeruzalem van Guy Delisle en De muur van Maximilien Leroy.

   

TOP 10

[1] BUILDING STORIES

Chris Ware (Engelstalig)

building-stories-ware-2012.jpg

[2] REPORTAGES

Joe Sacco

reportages_cover.jpg

[3] AYAKO 1, 2, 3

Osamu Tezuka

ayako_cover.jpg

[4] DE KORF

Charles Burns

korf_cover.jpg

[5] DE OORLOG VAN ALAN 3

Emmanuel Guibert

oorlog_van_alan_3_cover.jpg

[6] PORTUGAL

Cyril Pedrosa

portugal_cover.jpg

[7] DE VLIEGENKONING 2

Mezzo & Pirus

vliegenkoning_2_cover.jpg

[8] TOEN DAVID ZIJN STEM VERLOOR

Judith Vanistendael

toen_david_zijn_stem_verloor_cover.jpg

[9] DE WANDELENDE MAN

Jirô Taniguchi

wandelende_man_cover.jpg

[10] DE BESTE VIJANDEN 1

David B. & Jean-Pierre Filiu

beste_vijanden_cover.jpgReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.