Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 december 2013 @ 22:30 door Calamandja , 1563 keer bekeken

Top 10 van 2013

   

De vertaling van internationale klassiekers is door de crisis in stripland tot stilstand gekomen. Het aanbod was dus wat schraler, maar het was nu ook weer geen jaar om zo snel mogelijk door te spoelen.

  

rembrandt_oog_en_blik_cover.jpg

Hand-Drying in America bijvoorbeeld, de bundeling met onweerstaanbare maatschappelijke observaties van Ben Katchor zou ook in een grand-crujaar hoog in de lijst hebben gestaan. Overigens komt het met die vertalingen misschien nog wel goed. Uitstel is geen afstel. Alvast onze nummer 10 verschijnt in 2014 in het Nederlands.

   


Ook al zijn er dit jaar minder interessante vertalingen verschenen, de Nederlandstalige auteurs hebben dan weer extra goed hun best gedaan. De Rembrandt van Amsterdammer Typex is zo veel meer dan een kunstenaarsbiografie. Het versmelt twee virtuoze artiesten tot één nukkige, maar zwierige persoonlijkheid, zeventiende-eeuws schilder en hedendaags tekenaar in één. De Vlamingen in de lijst maakten portretten van plaatsen: Koenraad Tinel schilderde zijn Pajottenland en Jeroen Janssen ving het dorp Doel in een boek.

   

Veel strips vielen pas na lang beraad uit het lijstje. Van Matthieu Bonhomme staat de virtuoze western Texas Cowboys op 5, maar dat had bijna evengoed zijn kinderstrip over een walvisvaarder Esteban kunnen zijn, waar dit jaar het derde deel van uitkwam. Rembrandt van Typex is een magistrale kunstenaarsbio, maar ook Picasso’s levensverhaal in Pablo 2 van Clément Oubrerie en Julie Birmant was erg mooi. Andreas maakte met Gekooide droom misschien wel zijn meest geslaagde album van Capricornus. En Christophe Blain gebruikte de aanloop naar de release van Quai d’Orsay – de film – om met zangeres Barbara Carlotti La fille te maken, een mengeling van luisterspel en strip en ons favoriete multimediale avontuur van het jaar.

texas_cowboys_cover.jpg

 

In april overleed striplegende Fred, de auteur van Philemon. Het laatste album van die serie, dat enkele weken voor zijn dood verscheen, houdt op zichzelf niet stand. Gelukkig verscheen van Fred ook De ezelsheiland voor het eerst in het Nederlands, een pracht van een sprookjesachtig stripboek.

   

1. HAND-DRYING IN AMERICA AND OTHER STORIES, Ben Katchor (Engels)

2. REMBRANDT, Typex

3. NEW SCHOOL, Dash Shaw (Engels)

4. L’ENTREVUE, Manuele Fior (Frans)

5. TEXAS COWBOYS, Matthieu Bonhomme & Lewis Trondheim

6. VERHALEN VAN HET PAJOTTENLAND, Koenraad Tinel & Stefan Brijs

7. GEN BARREVOETS IN HIROSHIMA 6, Keiji Nakazawa

8. DOEL, Jeroen Janssen

9. COME PRIMA, Alfred (Frans)

10. THE PROPERTY, Rutu Modan (Engels)

  

Bron: GERT MEESTERS; Knack Focus nr 50.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.