Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 27 december 2014 @ 01:50 door Calamandja , 1551 keer bekeken

De TOP 10 van 2014 volgens Kn…


 

1. SUIKERSCHEDEL - Charles Burns, 

2. MOEMIN 1 - Tove Jansson, 

3. MEER ALS HET KLIKT- Dominique Goblet & Kai Pfeiffer, 

4. LUNE L’ENVERS - Blutch (Franstalig), 

5. LA TECHNIQUE DU PÉRINÉE - Florent Ruppert & Jérôme Mulot (Franstalig), 

6. DE VLIEGENKONING 3 - Mezzo & Pirus, 

7. GEWONDE STAD Gerolf Van de Perre & Johanna Spaey, 

8. CARNATION - Xavier Mussat (Franstalig), 

9. PANTER - Brecht Evens, 

10. IJSTIJD - Nicolas de Crécy. 

   

De eerste positie in onze top 10 heeft Charles Burns met Suikerschedel dubbel en dik verdiend. Hij vond een bevredigend einde voor het bevreemdende verhaal over een getroebleerde jongeman uit zijn vorige boeken X en De korf. De strips van Tove Jansson over de Moemins zijn de oudste in de lijst – ze verschenen oorspronkelijk bijna zestig jaar geleden – maar dit poëtische werk is tot verrukking van velen eindelijk vertaald.

  

Het moge, met drie nationale titels, blijken dat 2014 een goed jaar was voor de Belgische strip. Meer als het klikt van de Brusselse Dominique Goblet en Berlijner Kai Pfeiffer is een kunstzinnige expeditie door de jungle van de contactadvertenties; Gewonde stad van Gerolf Van de Perre en Johanna Spaey, over de brand van Leuven in 1914, voegt echt iets toe aan wat al over de Grote Oorlog bestond; en Panter is een soort Alice in Wonderland gefilterd door de geest van Brecht Evens. En bij de boeken die net buiten onze lijst zijn gevallen, liggen nog bijzonder veel vaderlandse gesneuvelden. Junker van Simon Spruyt, natuurlijk, een van de meest ambitieuze Vlaamse stripvertellingen tot nu toe. Of Coeur glacé, een doorprikking van de mythes van onze tijd door Johan De Moor en Gilles Dal. Voorts had ook Sugar, het inventieve kattenboek van Serge Baeken, niet misstaan in deze top 10, net als Wildvlees van Wide Vercnocke, deel 3 van Reinharts Hunker Bunker of O scenario van de broers Pollet.

  

Vertrouw verder maar op de Fransen om de lijst met verrassende boeken vol te maken. In De vliegenkoning lijkt de Elzas op het deprimerende Amerikaanse suburbia en Carnation is een autobiografie die ons door haar grondigheid weer met het genre heeft verzoend. Maar vooral Blutch, Ruppert & Mulot en Nicolas de Crécy hebben de mogelijkheden van de strip weer wat opgerekt. Lune l’envers is een futuristische fabel waarin tekenaars zich bedienen van onduidelijke machines. La technique du périnée verwerkt het actuele gegeven internetseks tot een diepzinnige strip in de deftige reeks Vrije vlucht en De Crécy bekijkt de kunst uit het Louvre met de blik van een totaal andere beschaving.

  

Bron: GERT MEESTERS - Knack-FOCUSReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.