Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 05 november 2011 @ 23:09 door Calamandja , 3924 keer bekeken

Strips op tablet
  
Strips en tablets zijn voor elkaar gemaakt. Alleen jammer dat de uitgevers daar nog niet allemaal van overtuigd zijn.

Voor wie gek is op Amerikaanse strips, is de iPad een godsgeschenk. Je vindt een schier eindeloos aanbod, onmiddellijk beschikbaar. De voor de hand liggende app om mee te beginnen is Comics van ComiXology. Die gratis app voor iPad en Android is aangesloten op de elektronische winkels van de twee grote Amerikaanse stripuitgevers, Marvel en DC Comics. In die winkels vallen in totaal enkele honderden strips gratis te downloaden, al blijkt het vaak te gaan om de eerste aflevering van een reeks. Andere albums kosten doorgaans 2 dollar.

Wie meer houdt van Europese strips zal het wat moeilijker hebben. Er is weliswaar een ruim illegaal aanbod te vinden op het internet, maar dat zijn meestal gedrukte strips die weer zijn ingescand en dat zie je er vaak aan. Het legale aanbod daarentegen is zeer beperkt, totaal gefragmenteerd en de prijzen liggen nogal hoog. Veel stripreeksen, zoals Kuifje, zijn onvindbaar; andere hebben hun eigen app en bijbehorende winkel.

Uitgeverij WPG bracht enkele maanden geleden een speciale iPad-editie uit van het Suske en Wiske-album De stuivende stad. Daarbij waren alle tekstballonnetjes ingesproken door acteurs en er was zelfs een beetje animatie toegevoegd. Een interessant experiment, maar niet op grote schaal toepasbaar. Gelukkig is er nu ook een 'gewone' Suske en Wiske-app, weliswaar alleen op iPad en nog niet op Android. Vanuit deze keurige app kunnen zeven recente albums worden aangeschaft voor 4 euro per stuk. De beeldkwaliteit is onberispelijk, maar helaas kunnen we de strips alleen in 'landscape'-modus lezen en met twee stroken tegelijk. Dat is inderdaad de beste manier om een typische Belgische krantenstrip te bekijken, maar waarom kunnen we dat niet zelf kiezen?

Een aantal stripuitgevers heeft zich verenigd rond de Izneo-app op iPad. Dat is een lofwaardig principe. Helaas is het nog niet doorgetrokken naar ons taalgebied. Lucky Lukebijvoorbeeld ligt er wel, maar voor 5 euro per stuk en in het Engels of Frans.

COMICS BY COMIXOLOGY

De standaard voor de liefhebber van Amerikaanse strips, op iPad en Android

SUSKE EN WISKE

Mooie app, maar nog te weinig strips en nog geen Android.Reacties

  • fadeverslaving
    dinsdag 17 januari 2012, 21:41
    Mooi als 't lukt voor android; nu zijn het vaak cbr's of pdfjes die ik 'lees'. Ook wel aardig maar toch niet zo makkelijk. Een iets groter scherm is wel gewenst. 10 inch is prima.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.