Blog
Geplaatst op zaterdag 15 februari 2014 @ 22:43 door Calamandja , 1529 keer bekeken
De Stripschapprijs en de P. Hans Frankfurtherprijs voor 2014 waren al bekend, die gingen respectievelijk naar Fred de Heij en Rob van Bavel. Een derde prijs die het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips, Het Stripschap, jaarlijks uitreikt, is de Bulletje en Boonestaak Schaal. Deze prijs is bestemd voor personen die mee aan de wieg stonden van het Nederlands beeldverhaal. De eer valt dit jaar Frits van der Heide te beurt. Hieronder vind je een portret van hem uit het persbericht, gevolgd door een overzicht van alle albums die genmineerd zijn voor een Stripschappenning, de albumprijzen van het jaar 2013. Heel wat Vlamingen maken kans op winst.
"Na een carrière in de reclamewereld solliciteerde Frits van der Heide (Amsterdam, 1942) in 1970 bij Uitgeverij De Geïllustreerde Pers in Amsterdam en werd hij door hoofdredactriceHetty Hagebeuk aangenomen op de jeugdredactie, waar de st ipbladen Pep en Donald Duckwerden gemaakt. Door de samenwerking tussen De Geïllustreerde Pers en De Spaarnestad in Haarlem werd in 1972 jeugduitgeverij Oberon opgericht, waardoor Donald Duck en Pepverhuisden naar Haarlem, waar het stripweekblad Sjors werd gemaakt.
Donald Duck kreeg een aparte redactie en Pep en Sjors gingen uiteindelijk in 1975 samen inEppo, met Frits van der Heide als hoofdredacteur, nadat hij samen met stripmakers Peter de Smet en Martin Lodewijk de plannen voor een nieuw stripblad had neergelegd bij de directie van de uitgeverij. Naar het model van het Belgische stripblad Robbedoes moest er een blad komen met zoveel mogelijk eigen materiaal, waarmee albums gemaakt konden worden die vervolgens konden worden doorverkocht naar het buitenland. Om er zo voor te zorgen dat de makers altijd op een goed inkomen konden rekenen. Heel logisch, maar voor Nederlandse begrippen destijds een unicum. Hoewel de oplage van Eppo onder druk stond, was het nieuwe blad een groot succes en dat gold ook voor de albums en de doorverkoop naar het buitenland. Vooral de nieuwe strip Storm scoorde enorm.
In de pakweg zeven jaar dat hij hoofdredacteur was van Eppo stond van der Heide, samen met Martin Lodewijk, aan de wieg van een groot aantal nieuwe strips en was hij mede verantwoordelijk voor allerlei ontwikkelingen en vernieuwingen binnen de stripbladenwereld. Vele talenten zijn mede dankzij zijn inzicht ontdekt en hebben zich ontwikkeld tot de populairste stripmakers van onze tijd. Hij heeft zich ingezet om de Nederlandstalige strip in de lage landen maar ook ver daarbuiten het aanzien te geven die het verdient.
Frits van der Heide zwaaide af in 1981. Hij ging voor het Amsterdamse agentschap Art Connection werken met de bedoeling om vooral de stripmakers die bij Art Connection waren ingeschreven te begeleiden. Daarvoor werd het agentschap Comic Design opgericht, dat tevens met het ambitieuze plan kwam om een stripblad uit te geven waarin stripmakers zich meer konden richten op de volwassen striplezer.
Frits van der Heide stond wederom aan de wieg van een nieuw stripblad, Titanic. Maar het plan bleek moeilijker te realiseren dan verwacht. Titanic ging over naar een andere uitgever en van der Heide besloot in 1985 om te gaan freelancen. En dat doet hij tot op de dag van vandaag. Samen met zijn vrouw Constance heeft hij de afgelopen dertig jaar de productie gedaan van vele honderden buitenlandse striptitels, waaronder de albums van Asterix, die hij vertaalt en waarvoor hij veel waardering krijgt."
Nominaties voor Album van het jaar 2013
Categorie Nederlands Jeugd
• Ivo en de Vikingszoon (Roelof Wijtsma)
• Kito & Boris (Aimée de Jongh)
• 20 Avonturen van Pim, Pam, Pluis (Gerard Leever)
Categorie Nederlands Avontuur
• Amoras 1: Suske & Amoras 2: Jérusalem (Charel Cambré + Marc Legendre)
• Rhonda 1: Help Me, Rhonda! (Hans van Oudenaarden)
• Turpin 1: Over Struikrovers & Piraten (Daniel van den Broek + Ivan Claeys)
Categorie Nederlands Literair
• Elsie en Mairi - Engelen van Flanders Fields (Ivan Petrus Adriaenssens)
• Typex' Rembrandt (Typex)
• Verdwaald (Shamisa Debroey)
Categorie Buitenlands
• Abeltje (Renaud Dillies + Régis Hautière)
• Blast 3: Halsoverkop (Manu Larcenet)
• Michel (Roger Ibañez + Zidrou)
Categorie Productie
• RW Uitgeverij: "RW Uitgeverij geeft een groot aantal gebundelde comics van DC Comics en Vertigo uit. Alle uitgaven zijn goed gekozen, uitstekend vertaald en beter gedrukt dan de
originele boeken. Ook de grotere uitgaven van Superman en Batman zijn indrukwekkend."
• Uitgeverij Sherpa: "Wat alle albums van Sherpa verbindt, is de aandacht voor detail van uitgever Mat Schifferstein en vormgever Peter Kuipers. Vorig jaar is Sherpa begonnen aan de complete heruitgave van de stripklassieker Roodbaard. En heruitgaven van de klassiekerRavian staan op de planning. In 2014 viert Sherpa haar vijfentwintigjarig bestaan."
• Uitgeverij Strip2000: "Hoe de strak uitgevoerde look van een uitgeverij kan bijdragen tot het succes. Iedere auteur krijgt bij deze uitgeverij zijn eigen rugkleur. De kwaliteit van de uitvoering is klassiek, maar tot in de puntjes verzorgd. Albums die op meerdere manieren lang meegaan.We've come a long way."
Behalve bovenstaande nominaties vond Het Stripschap dat Museum Meermanno een speciale Stripschappenning verdiende voor de expositie en het boek Strips! - 200 Jaar Nederlands Beeldverhaal.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.