Blog
Geplaatst op maandag 30 januari 2012 @ 21:26 door Calamandja , 1506 keer bekeken
Guy Delisle en Jean-Claude Denis (rechts), de winnaars van Angoulême.
Het 39ste stripfestival in Angoulême levert een divers palmares op. Fransman Jean-Claude Denis won de Grote Prijs van de stad Angoulême en mag de volgende editie voorzitten. Canadees Guy Delisle won de prijs voor het beste album.
Jean-Claude Denis is in Frankrijk een vaste waarde in de auteurstrip, maar is in onze streken relatief onbekend, omdat de laatste jaren slechts enkele van zijn boeken vertaald zijn. In de jaren tachtig werd hij bekend met de strips over Luc Leroi, waaronder De Japanse blondine. In het laatste decennium verschenen van hem twee boeken in de collectie Vrije Vlucht: Die maanden in Amelie en Schoonheid thuisbezorgd. Hij schreef ook het scenario van Vlak voor het geluk, voor Dupuy & Berberian, de Grote Prijs-winnaars van 2008. De Grote Prijs wordt traditioneel toegekend door de volledige vergadering van alle vroegere winnaars, onder leiding van de voorzitter van de lopende editie, in dit geval Art Spiegelman.
Brecht Evens en Olivier Schrauwen konden hun nominaties dit jaar niet verzilveren, want de albumjury koos vooral voor Fransen, Japanners en Amerikanen. Ze vermeed daarbij wel de topfavorieten: geen Craig Thompson, Daniel Clowes, Bastien Vivès of Ben Katchor.
Chroniques de Jérusalem van Guy Delisle, dat de prijs voor het beste album kreeg, verschijnt binnenkort in het Nederlands. Het past in een reeks verhalen van Delisle over langdurige verblijven in het buitenland. Hij portretteert zichzelf daarbij als een onwetende toerist in een vreemde omgeving. Eerder publiceerde hij al boeken over China (Shenzhen), Noord-Korea (Pyongyang) en Birma.
Met de Franse vertaling van Yoshihiro Tatsumi’s A Drifting Life werd een stuk Japanse stripgeschiedenis bekroond. Een tweede Japanse strip op de erelijst was Bride Stories van vrouwelijke auteur Mori Kaoru. Jim Woodring mocht de speciale juryprijs in ontvangst nemen voor Congress of the Animals en zijn landgenoot Carl Barks kreeg postuum de patrimoniumprijs voor zijn legendarische Donald Duck-strips. De prijs voor de durf ging naar de pornostrip Teddy Beat van Morgan Navarro, terwijl de prijs voor de revelatie was voor TMLP (Ta mère la pute) van Gilles Rochier.
De prijs voor de beste serie ging naar Cité 14 van Reutimann en Gabus. Nieuwe prijzen waren de prijs voor de beste detectivestrip (Intrus à l’étrange van Simon Hureau) en de prijs van sponsor Fnac (Portugal van Cyril Pedrosa). Jeugdprijs Zombillenium van Arthur de Pins is de enige strip uit het palmares die al in het Nederlands beschikbaar is. De prijzen vormen een grote overwinning voor de alternatieve uitgevers in Frankrijk, die het economisch moeilijk hebben. Maar liefst vijf belangrijke prijzen gingen naar die kleintjes.
Bron: Gert Meesters; Knack-FOCUS, 30 januari 2012.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.