Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 01 mei 2010 @ 00:18 door Calamandja , 1600 keer bekeken

De Nederlander Kees Kousemaker, oprichter van Stripantiquariaat Lambiek te Amsterdam, is dinsdagavond op 68-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Bussum. Kousemaker opende in 1968 Stripantiquariaat Lambiek aan de Kerkstraat in Amsterdam, de eerste stripwinkel van Europa, zo heeft Lambiek vandaag bekendgemaakt.

De overledene schreef ook boeken over strips, waaronder 'Strip voor Strip' (1970), 'Wordt Vervolgd' (1980), en 'De wereld van de Nederlandse strip' (2005). Vanaf 1986 hield hij in Lambiek met grote regelmaat exposities, onder meer van het legendarische Amerikaanse tijdschrift Raw, Guust Flater-tekenaar André Franquin en Chris Ware.

Zijn inspanningen werden volgens het communiqué ook buiten Nederland erkend, en in 1995 bekroond met de Will Eisner Retailers Award. In 2006 werd hij voor zijn verdiensten voor het beeldverhaal geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

De laatste elf jaar van zijn leven hield Kees Kousemaker zich vooral bezig met de Comiclopedia (www.lambiek.net), inmiddels uitgegroeid tot 's werelds grootste database over strips en stripmakers. Kees Kousemaker wordt zaterdag gecremeerd. (anp/ypu)Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.