Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 28 december 2011 @ 20:21 door Calamandja , 1454 keer bekeken

Eric Heuvel wint Stripschappr…

   

De Nederlandse stripauteur Eric Heuvel, bekend van o.a. ‘January Jones’ en de historische strips ’De ontdekking’, ‘De zoektocht’ en ‘De terugkeer’, wint de Stripschapprijs 2012, de oudste stripprijs van Nederland. Dat meldt het Stripschap, de organisatie die de prijs uitreikt. De Stripschapprijs 2012 wordt op zaterdag 10 maart 2012 uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem door Piet IJssels, burgemeester van Gorinchem.

Eric Heuvel (1960) maakte zijn eerste stripreeks ‘January Jones’ op scenario van Martin Lodewijk, bekend van o.a. ‘Agent 327′. De reeks liep van 1986 en leverde uiteindelijk 4 albumuitgaves op maar stierf een stille dood toen scenarist Lodewijk het te druk kreeg met andere projecten. Heuvel bleef niet bij de pakken zitten en tekende de nieuwe avonturenreeks ‘Bud Broadway’. Met Frits Jonker maakte Heuvel ook de reeks ‘Geheim van de tijd’, een reeks die die het begrip tijd onder de loep nam. Zijn grootste successen haalde Eric Heuvel echter met de historische strips over de Tweede Wereldoorlog ‘De ontdekking’, ‘De Zoektocht’ en ‘De terugkeer’. Het waren deze strips die er door de talrijke vertalingen voor zorgde dat Heuvel ook internationale bekendheid kreeg. Internationale bekendheid die de Nederlandse stripauteur uiteindelijk ook een nominatie opleverde voor de prestigieuze Amerikaanse Eisner Awards. In 2009 klonk de roep om de strip ‘January Jones’ terug in het leven te roepen steeds harder en Eric Heuvel en Martin Lodewijk gingen overstag en zorgden voor een heropleving van de strip in het tweewekelijkse stripblad Eppo.

Wat de jury van de Stripschapprijs “waardeert in zijn werk is de heldere en degelijke vertelstijl, die visueel boeiend is en tegelijkertijd toegankelijk. Eric Heuvel werkt in een typisch Nederlandse variant van de ‘klare lijn’-stijl, geïnspireerd door het werk van Hergé, zonder het slaafs te volgen. Eric Heuvel is een unieke verschijning in de Nederlandse stripwereld, wiens hoge productie en arbeidsethos er voor zorgt dat de ouderwetse, degelijk vertelde strip, met een vleugje humor, een flinke dosis avontuur en een grote Nederlandse nuchterheid, nog steeds springlevend is.”



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.