Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 09 juni 2012 @ 14:17 door Calamandja , 2789 keer bekeken

De Cyclus van Cyann 5 en 6 op…

 

Hier zie je de zeer recent vrijgegeven cover van deel 5 dat de serie tien jaar na het begin had moeten afsluiten. "Had moeten", juist, want volgens de laatste informatie wordt het laatste verhaal over twee albums verdeeld. De 110 voorziene pagina's zijn nu eenmaal lucratiever als men de lezer er twee keer voor laat betalen in een gehalveerde vorm. Deel 5 zal daarom 64 pagina's tellen. Deel 6 is nog in de maak.

De herdrukken (zie verder) komen in het Frans op groot formaat met een herwerkte inkleuring. We mogen aannemen dat de integrale editie van de eerste vier delen die enkel in het Nederlands is gepland diezelfde nieuwe inkleuring zal hebben.


De Cyclus van Cyann gedeeltelijk integraal
CyclusCyann3.jpg
CyclusCyann4.jpg
Niets nieuws onder de zon... In september verschijnen bij 12bis herdrukken van De Cyclus van Cyann 3 en 4 met nieuwe covers die je hierboven ziet staan. De moet je niet verwachten in het Nederlands want voor ons taalgebied voorziet 12bis in oktober een integrale editie van deel 1 tot 4 in afwachting van het laatste deel dat volgens planning in november zal verschijnen.
We frissen nog even de vorige berichtgeving over De Cyclus van Cyann voor je op. In deel 5 zal de terrorist, die de boel op stelten zette op de planeet Marcade, nog een belangrijk personage blijken te zijn in de geschiedenis van Cyanns geboorteplaneet. Aan de stadsplaneet Marcade hadden François Bourgeon en medeschepper Claude Lacroix ook al de handen vol. Vele voorstudies, schetsen en uitgewerkte maquettes leverde Lacroix aan Bourgeon om zo treffend mogelijk grafisch leven te schenken aan Marcade. Details werden in die mate beschreven dat de auteurs na deel 5 overwegen om een tweede buitenreeksalbum ineen te flansen dat een soort making of is van de voorgaande delen. In 1997 verscheen al eens het niet-vertaalde La Clé des Confins bij Casterman (12bis herdrukte het in 2009) dat terugkeek op de documentatie die nodig was voor de eerste twee delen. De documentatie werd verwerkt in tekeningen en teksten over architectuur, kaarten, voertuigen, kledij en zelfs culinaire recepten. En net zoals Lacroix' voorbeeld, de romanschrijver Jack Vance, schreef hij er talloze voetnoten bij.
En wat na De Cyclus van Cyann 5? Wel, als Bourgeon nog lang genoeg leeft, stort hij zich misschien nog op andere stripprojecten. Het zou opnieuw een historische reeks zijn. "Er zijn nog genoeg onderwerpen te behandelen die zich kunnen afspelen tussen de periode waarin we Zabo achterlaten en de onze", is een uitspraak van de auteur waarmee we ons toch weer op het terrein van Kinderen van de Wind begeven...Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.